فهرست مطالب

فضای جغرافیایی - پیاپی 45 (بهار 1393)

فصلنامه فضای جغرافیایی
پیاپی 45 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • تحلیل نوسانات زمانی بارش منطقه اهر در فاصله زمانی 1964 تا 2005
    لیلی اکبرزاده اهری*، کریم امینی نیا، مسعود جلالی، رباب رزمی صفحات 1-17
    بارش متغیر ترین عنصر اقلیمی است و پراکندگی زمانی و مکانی آن به دلیل استفاده گسترده در کشاورزی، منابع آب، صنعت و بهره برداری از سدها و نیز آبیاری حائز اهمیت است. براین اساس و به منظور بررسی بی نظمی بارش، در یک دوره آماری 41 ساله از آمار هواشناسی ایستگاه سینوپتیک اهر در مقیاس ماهانه، فصلی و سالانه استفاده شد. جهت رسیدن به اهداف تحقیق؛ از روش های میانگین متحرک، شاخص SPI و آزمون گرافیکی من کندال استفاده گردید. استفاده از روش میانگین متحرک حاکی از وجود دو فاز بارشی افزایشی (نیمه دوم دهه هفتاد میلادی) و کاهشی (از نیمه دوم دهه نود میلادی) بود. آزمون گرافیکی من کندال اگر چه نوسانات شدید و روند کاهشی معنی دار در میزان بارش دریافتی فصل زمستان را تایید نمود، اما حاکی از عدم وجود روند معنی دار برای مجموع بارش در بازه های زمانی اکثر ماه ها، سایر فصل ها و مجموع بارش سالانه بود. استفاده از روش SPI نیز تایید کننده گرایش اقلیم منطقه به سمت بروز خشکسالی های بیشتر در بازه های زمانی کوتاه مدت می باشد. این نتایج به ویژه با توجه به تغییرات فصلی بارندگی و تمایل اقلیم منطقه به کاهش ترسالی ها و افزایش خشکسالی ها، جهت برنامه ریزی بهتر و استفاده بهینه از منابع آب منطقه می تواند مورد استفاده برنامه ریزان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نوسانات بارش، شهرستان اهر، من کندال، میانگین متحرک، SPI
  • شناسایی و تحلیل فضایی بسترهای مناسب فرصت های کارآفرینی در گردشگری نواحی روستایی مطالعه موردی نواحی روستایی شهرستان ورزقان
    حسنعلی فرجی سبکبار*، سید حسن مطیعی لنگرودی، جهانگیر یداللهی فارس، حسین کریم زاده صفحات 19-46
    یکی از شناخته شده ترین راهبردهای توسعه روستایی، گردشگری و فرصت های مربوط به آن در زمینه کارآفرینی است. شناسایی فرصت یکی از مولفه های کلیدی فرایند کارآفرینی و یکی از عوامل اساسی در بقا و توسعه به شمار می رود. این تحقیق به دنبال پاسخ به سوال بهترین شرایط مکانی برای وجود فرصت های کارآفرینی در بخش گردشگری چیست؟ بنابراین برای پاسخ به این سوال ابتدا فرایند شناسایی فرصت های کارآفرینی در بخش گردشگری مناطق روستایی را با روش توصیفی و تحلیلی ارایه می دهد که با گردآوری، طبقه بندی و تجزیه و تحلیل اطلاعات مرتبط با گردشگری و کارآفرینی از طریق فن های تصمیم گیری چند معیاره و مدل سازی آن ها در سیستم اطلاعات جغرافیایی از منطقه مورد مطالعه این مهم میسر می گردد. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که در نواحی روستایی شهرستان ورزقان فرصت های مناسبی برای کارآفرینی در بخش گردشگری وجود دارد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، شناسایی فرصت کارآفرینی، گردشگری روستایی، شهرستان ورزقان
  • مورفومتری مئاندرهای اهرچای در دشت ازومدل ورزقان و پیامدهای ژئومورفولوژیکی طغیان و سرریز شدن آب
    کاظم خوشدل*، محمدحسین رضایی مقدم، عبدالله بهبودی صفحات 47-61
    اشکال رودخانه ای از مهم ترین موضوعات در ژئومورفولوژی است. به لحاظ وجود انرژی در جریان آب، رودخانه می تواند به عنوان عامل ژئومورفیک ظاهر شود. رود خانه ها به اشکال مختلف در روی سطح زمین در جریان هستند. سرریزهای رود خانه ها باعث ایجاد اشکال ژئومورفولوژیکی در خود بستر، در مسیر رودخانه و حتی در خارج از بستر می شود. بر این اساس موارد زیر در رود خانه اهر مورد بررسی قرارگرفته است: 1- تخمین حداکثر دبی رودخانه در برخی مقاطع مئاندر. 2- اشکالی که در بستر رودخانه وجود دارد. 3- اشکالی که در خارج از بستر رودخانه در اثر سرریز شدن آب شکل می گیرد. 4- اشکالی که در مسیر رودخانه بر اثر سرریز شدن تشکیل می گردد. قطع شدگی ها، فرسایش کناری و رسوب گرفتگی های بعد از سرریز شدن رودخانه ها از جمله مسائلی هستند که در اکثر مئاندرها رخ می دهد. برای رسیدن به اهداف مورد نظر، علاوه بر بازدیدهای میدانی و مورفومتری مستقیم کانال مئاندرها، از عکس های هوایی، نقشه های زمین شناسی با مقیاس 1:100000، نقشه های توپوگرافی 1:25000 منطقه مورد مطالعه و نرم افزارهای Excel، Autocad و Arcview استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که اکثر قطع شدگی ها و تغییرات مجرا با وقوع سیل های بزرگ به وقوع پیوسته است.
    کلیدواژگان: مورفومتری، ژئومورفولوژی، فرسایش، سرریز، مئاندر، دشت ازومدل ورزقان
  • بررسی و تحلیل مشکلات اجرای طرح هادی روستایی در مناطق روستایی شهرستان اسکو (مطالعه موردی: روستای سرین دیزج)
    روح الله رضایی*، محمد شوکتی آمقانی صفحات 63-80
    با توجه به اهمیت توسعه روستایی در فرایند توسعه ملی کشور، طی سال های اخیر رویکردها و راهبردهای متفاوتی جهت دستیابی به اهداف توسعه روستایی مورد توجه قرار گرفته است که یکی از مهم ترین آن ها اجرای طرح های هادی روستایی می باشد. علی رغم اهداف و برنامه های اولیه این طرح ها جهت توسعه روستاها در مناطق مختلف کشور، به نظر می رسد که در عمل تهیه و اجرای آن ها با مشکلات و موانع متعددی در ابعاد مختلف رو به رو شده است به نحوی که اثربخشی و کارایی این طرح ها تا حدود زیادی کاهش یافته است. از این رو سوال اصلی پژوهش حاضر این است که در حال حاضر چه موانع و مشکلاتی بر سر راه تهیه و اجرای طرح های هادی در مناطق روستایی وجود دارد؟ در این راستا، این تحقیق توصیفی- پیمایشی با هدف بررسی و تحلیل مشکلات اجرای طرح هادی در مناطق روستایی شهرستان اسکو انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق را 130 نفر از کل 213 خانوار ساکن در روستا تشکیل می دهد که این تعداد خانوار بر اساس جدول کرجسی- مورگان و از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود که روایی آن با نظر پانلی از متخصصان و کارشناسان در زمینه موضوع مورد پژوهش تایید شد. برای تعیین پایایی پرسشنامه پیش آزمون انجام گرفت که مقدار آلفای کرونباخ محاسبه شده برای مقیاس میزان اهمیت مشکلات اجرای طرح هادی در روستای سرین دیزج 82/0 بود. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSSWin18 استفاده شد. یافته های تحلیل عاملی حاکی از این است که شش عامل فضایی- کالبدی، اداری- مالی، مدیریتی، زیست محیطی، آموزشی- شناختی و فنی- زمانی در حدود 94/68 درصد واریانس مشکلات اجرای طرح هادی در روستای سرین دیزج را تبیین می نمایند.
    کلیدواژگان: طرح هادی روستایی، مشکلات، روستاییان، روستای سرین دیزج
  • تصمیم گیری بر اساس روش های تحلیل سلسله مراتبی و فازی در ارزیابی توان زیست محیطی سرزمین برای توسعه کاربری مرتع داری
    فضل الله احمدی میرقائد*، بابک سوری، مهتاب پیرباوقار صفحات 81-93
    در فرایند آمایش سرزمین وجود اطلاعات و داده های زیاد باعث پیچیدگی، عدم قطعیت و تضاد در تصمیمات مدیریتی می شود لذا استفاده از روش هایی که این محدودیت ها را تا حدودی در طرح ریزی سرزمین کاهش دهند ضروری به نظر می رسد. این تحقیق باهدف استفاده از روش های تحلیل سلسله مراتبی و فازی در فرایند آمایش سرزمین صورت پذیرفته است. بدین منظور پس از انتخاب منطقه مطالعاتی و شناسایی عوامل اکولوژیک و اقتصادی - اجتماعی، معیارهای موثر در ارزیابی توان زیست محیطی سرزمین برای توسعه کاربری مرتع داری مشخص شدند. سپس بر اساس روش مقایسات زوجی و مقیاس هفتگانه اعداد مثلثی فازی وزن دهی و با تعمیم اوزان به لایه های اطلاعاتی مربوطه بر اساس روش های تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و وزن دهی جمعی فازی (FSAW) همپوشانی نقشه ها انجام پذیرفت و منطقه با استفاده از این دو روش ارزیابی گردید. نتایج تحقیق بر اساس هر دو روش نشان داد که بخش های شرقی منطقه مطالعاتی برای توسعه کاربری مرتع داری از توان مطلوب تری برخوردار است. هم چنین معلوم گردید که روش وزن دهی جمعی فازی (FSAW) نسبت به روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) در ارزش گذاری نهایی پهنه ها از دقت بیشتری برخوردار است و قطعیتی که در مرزبندی پهنه ها به وجود می آید تا حدود زیادی کاهش پیدا می کند.
    کلیدواژگان: ارزیابی توان زیست محیطی، کاربری مرتع داری، AHP، FSAW
  • تبیین شبکه ی جریان های جمعیتی شهرستان فیروزکوه
    نسرین آذربادی*، محمد سلمانی، سید حسن مطیعی لنگرودی، عبدالرضا رکن الدین افتخاری صفحات 95-110
    تطابق انسان با طبیعت منجر به شکل گیری شبکه ای از جریان ها و حرکت های جمعیتی در نواحی کوهستانی و دره ای شهرستان فیروزکوه از استان تهران شده است. ظرفیت و کشش نگهداشت جمعیت در ناحیه مورد مطالعه تابعی از عوامل اکولوژیکی، اقتصادی و اجتماعی است. عوامل موثر در شکل گیری شبکه جریان های جمعیتی شهرستان فیروزکوه به انضمام پیامدهای آن سوال های کلیدی مقاله است. روش تحقیق اکتشافی، توصیفی و تحلیلی است. داده های تحقیق منتج از 25 روستای نمونه و 436 خانوار نمونه عملیاتی شهرستان فیروزکوه است که بر اساس فرمول کوکران و با در نظر گرفتن فاصله دوری و نزدیکی روستاها نسبت بهشهر فیروزکوه و نسبت به یکدیگر انتخاب شدند. بر اساس نتایج تحقیق، جریان های جمعیتی در شهرستان فیروزکوه از نوع چرخشی، چند مکانی و دوره ای است. شغل و اقلیم به ترتیب دو عامل غالب در شکل گیری شبکه فضایی ناحیه مورد مطالعه است. سایر عوامل موثر نیز به ترتیب عبارتند از: فقدان امکانات، گذران اوقات فراغت، دید و بازدید اقوام، نظارت بر املاک و دارایی ها، پیشینه ایلیاتی، کافی نبودن درآمد، زندگی و سکونت، تبعیت از محل تحصیل و شغل فرزندان، بیماری، سکوت و آرامش، رفاه و از کارافتادگی. پیامدهای ناشی از شبکه فضایی نیز شامل مهاجرت چرخه ای، ساخت خانه دوم و گسترش کارکرد گردشگری است.
    کلیدواژگان: جریان های جمعیتی، خانوارهای فصلی، شغل، اقلیم، شهرستان فیروزکوه
  • ارزیابی سیاست های دولتی تامین مسکن در مورد گروه های کم درآمد شهری (مطالعه موردی شهر زنجان)
    محمدرضا پورمحمدی*، احمد اسدی صفحات 111-128
    بخش مسکن به عنوان مهم ترین بخش توسعه در هر جامعه ای شناخته شده است. تامین مسکن کافی و قابل قبول همواره به عنوان مهم ترین چالش، برای جمعیت رو به تزاید در کشورهای در حال توسعه بوده و است. و در ایران نیز این مساله از مهم ترین چالش های دولت ها بوده است. هدف این مطالعه شناسایی موارد ضعف و قوت سیاست های تامین مسکن، میزان انطباق این سیاست ها با ویژگی های اقتصادی و اجتماعی گروه های کم درآمد، بررسی وضعیت تاسیسات زیربنایی و کاربری اراضی در پروژه های دولتی و بررسی میزان تاثیر پروژه های دولتی در تقلیل حاشیه نشینی می باشد. از هر دو روش اسنادی و میدانی (پرسشنامه، مشاهده و مصاحبه) جهت جمع آوری اطلاعات و از نرم افزار SPSS جهت تحلیل و ارزیابی استفاده شده است. جامعه آماری به تعداد 12141 و حجم نمونه مورد بررسی بر اساس روش کوکران 372 واحد مسکونی می باشد. برای آزمون پایایی سوالات مطرح شده در پرسشنامه از آلفای کرونباخ استفاده شده که مقدار این آماره آزمون (71/0) دلالت بر پایایی قوی پرسشنامه طراحی شده دارد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که سیاست های دولتی تامین مسکن عنایت کمی به ویژگی های اقتصادی و اجتماعی گروه های کم-درآمد داشته و همین امر در میزان موفقیت آن تاثیرگذار بوده است. با وجود این، سیاست های دولتی تامین مسکن نقش مثبتی در کاهش اسکان غیررسمی در فاصله سال های 2006- 1996 در این شهر داشته و در پروژه های دولتی تامین مسکن، الگوهای کاربری زمین و تامین نیازهای ساکنین اساسا مناسب و موفق عمل نموده است.
    کلیدواژگان: سیاست های دولتی، مسکن، گروه های کم درآمد، شهر زنجان
  • عوامل موثر بر بهبود امنیت محلات شهری؛ مورد مطالعه، محله جنت آباد شمالی شهر تهران
    سیدمهدی موسی کاظمی*، مجتبی رفیعیان، علی قسمی شاه گلدی صفحات 129-147
    در فرایند مناسب سازی محیط های شهری، لازم است فضاهایی خلق شود که ضمن تطابق با نیازهای امروز واجد عناصر لازم برای تحقق امنیت باشد. در کشور ما اخیرا توجهات ارزشمندی به امنیت معطوف شده است که آثار عملی آن را به تدریج می توان مشاهده نمود، اما راهکارهایی که بتواند تمامی ابعاد امنیت را پاسخ گوید هنوز اتخاذ نشده است. این مقاله باهدف مطالعه سازوکارهای بهبود امنیت محلات شهری در محدوده محله جنت آباد شمالی در منطقه 5 شهر تهران انجام گرفته است. هدف اصلی در این تحقیق شناسایی عواملی است که بر میزان امنیت ساکنین در محله جنت آباد شمالی اثر می گذراند. بر این مبنا میزان امنیت ساکنین با ایجاد نمونه تجربی سنجش امنیت در سه بعد کارکردی، کالبدی و اجتماعی ارزیابی گردید. در این تحقیق از فن پرسشنامه برای گردآوری اطلاعات از نمونه با حجم 314 استفاده شد. هم چنین از روش تحلیل عاملی برای تعیین اهمیت معیارهای سازنده امنیت استفاده شده است. بر مبنای یافته های پژوهش، متغیرها در هر سه بعد «کارکردی»، «اجتماعی» و «کالبدی» با میزان امنیت ساکنین در محله «جنت آباد شمالی» رابطه داشته اند. از این متغیرها، هویت محله بیش ترین تاثیر را در افزایش احساس امنیت داشته است.
    کلیدواژگان: امنیت، فضا های عمومی شهری، محله، شهر امن
  • مطالعه تطبیقی روش های کاربردی کاهش آسیب پذیری شهر مقابل زلزله در ایران و جهان
    وحیدرضا مردانی*، الهام امینی، سعید هاشمی طباطبایی، مریم برومند صفحات 139-177

    زلزله یکی از مخرب ترین پدیده های طبیعی بوده که به دنبال آن طیف گسترده ای از آسیب ها مطرح می گردد: صرف نظر از خسارات اقتصادی وارد بر شهر و در مقیاس کوچک تر بر شهروندان، تلفات انسانی و مشکلات روحی ناشی از مرگ عزیزان، بی خانمانی و ناامنی هر یک به تنهایی یک بحران تلقی می شوند. از آنجا که نمی توان مانع از وقوع زلزله شد، باید در جستجوی راهکارهایی برای مقابله با آن بر آمد. در این میان بررسی خصوصیات و ویژگی های شهر می باید پایه و اساس اقدامات پیشگیرانه قلمداد شود. چرا که با فرض برابر بودن شدت زلزله، نحوه رفتار شهر است که می تواند زلزله را از یک پدیده طبیعی به یک فاجعه انسانی تبدیل نماید. هدف مقاله حاضر بررسی مهم ترین روش های جهانی و ملی در ارتباط با کاهش آسیب پذیری ناشی از زلزله و باز تعریف مجموعه راهکارهای شهرسازی در جهت کاهش آسیب های آن است. روش تحقیق با توجه به ماهیت داده ها به صورت کیفی و اسنادی است. درعین حال که برای بررسی تجارب و اقدامات مختلف، روش تحلیل مقایسه ای به کار گرفته شده است. سرانجام اینکه با توجه به ماهیت داده های تحقیق، شیوه پژوهش کیفی خواهد بود. نتایج حاکی از آن است که نمونه های جهانی تاکید بیش تری بر مساله بافت شهر شامل فضاهای باز، شبکه راه های ارتباطی و توده های کالبدی داشته در صورتی که در تجارب مربوط به ایران صرف نظر از مطالعات گروه جایکا، در غالب موارد نمونه های سنجش و کاهش آسیب پذیری در مقیاس تک بناها انجام شده و شاخص های اجتماعی نیز نادیده گرفته شده اند. سخن پایانی آن که کاهش آسیب پذیری شهرها در برابر زلزله در بلندمدت، زمانی محقق خواهد شد که ایمنی شهر در برابر آن به عنوان یک هدف در تمامی سطوح برنامه ریزی و بویژه برنامه ریزی شهری مورد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: زلزله، آسیب پذیری، برنامه ریزی شهری، مطالعات جهانی
  • کاربست متریک های فضایی سیمای سرزمین و داده های سنجش از دور در تحلیل تغییرات فضایی-زمانی کاربری/پوشش اراضی شهری، مطالعه موردی: منطقه شهری اردبیل
    محمدتقی معصومی*، سیدرحیم مشیری صفحات 179-196
    در نواحی مختلف کشور ما تغییرات محیطی مشاهده شده متاثر از رشد چشمگیر شهری و تغییرات احتمالی آن ها می-توانند بحث های پیش بینی نشده زیادی در پی داشته باشند. هدف این تحقیق، تهیه نقشه و تعیین طبیعت، گستره و نرخ تغییرات و در نهایت آنالیز تغییرات مکانی-زمانی کاربری/پوشش اراضی و قطعه قطعه شدگی سیمای سرزمین در منطقه شهری اردبیل است. برای انجام این تحقیق تصاویر چند زمانه ماهواره ای منطقه و نقشه های موضوعی مورد نیاز تهیه شده و نقشه های کاربری/پوشش اراضی برای سال های 1988، 1998 و 2007 از تصاویر ماهواره ای استخراج و تحلیل های کشف تغییرات به کار گرفته شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که نرخ تغییر سالانه نواحی ساخت وساز شده شهری در منطقه مورد مطالعه 3/5+ درصد بوده و محاسبه متریک های فضایی مانند NP، LPI، MPS و PLAND نیز نشان داد که در طی زمان مورد مطالعه سه مرحله انتشار، به هم آمیختگی و افزایش مقیاس در سطوح ساخت وساز شده منطقه شهری اردبیل کاملا مشهود است
    کلیدواژگان: کاربری، پوشش اراضی، متریک های فضایی، سنجش از دور، GIS، اردبیل
  • مدل سازی برآورد تقاضای سفر با اتوبوس های سریع السیر (BRT) شهر تبریز در محیط ArcGIS
    علیرضا سلطانی* صفحات 197-211
    پیش بینی تقاضای سفر به عنوان یکی از مهم ترین مولفه های برنامه ریزی حمل ونقل محسوب می شود. در مدل سازی سنتی سیستم جامع حمل ونقل که در آن تقاضای سفر از سایر انواع مدل های مشابه مجزا می شود، ارتباط متقابل واقعی بین مراحل مختلف مورد توجه قرار نمی گیرد؛ اما در تجزیه و تحلیل های نوین همه موارد لحاظ می شود. این مقاله با ارائه رویکرد کاربردی، به پیش بینی تقاضای سفر بر اساس مدل سازی دسترسی در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی در تبریز و با استفاده از مدل دسترسی نمایی منفی و لجستیک می پردازد. در این رویکرد اصول و داده های مورد نیاز مدل های دسترسی مورد تشریح قرارگرفته و بر اساس مدل مناسب داده ها در سیستم اطلاعات جغرافیایی تجزیه و تحلیل می شوند. روش تحقیق این مقاله کتابخانه ای و میدانی بوده که بر اساس نوع تحقیق به جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از سازمان فناوری اطلاعات و سایر سازمان های وابسته به شهرداری تبریز اقدام گردیده است. بر اساس نتایج حال از تحقیق، سیستم BRT علی رغم مزیت های مربوط به خود در تبریز محدودیت های زیادی هم از نظر اجرا و هم از نظر تامین خواسته شهروندان روبرو بوده است.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی، تقاضای سفر، ایستگاه های BRT _
  • ارزیابی نقش نواحی پیرامون در توسعه شهرهای کوچک (نمونه موردی شبستر)
    بهمن هادیلی، محمدحسین حسینی*، داریوش ظفری صفحات 219-231
    نگرش قطبی به توسعه در گذشته و عدم توجه به توزیع فضایی امکانات و زیرساخت ها در زمینه های مختلف و در تناسب با قابلیت های خاص هر منطقه، چهره کنونی شهرهای مرکزی را شکل داده است. از طرف دیگر به سبب مسائلی از قبیل صرفه جویی های ناشی از مقیاس امکان توجه و ارائه خدمات و امکانات به هر یک از نقاط روستایی در عمل غیرممکن است که باعث تشدید روابط نواحی روستایی اطراف با شهر مرکزی برای رفع نیازهای اقتصادی، اجتماعی و خدماتی خواهد شد. در پژوهش حاضر سعی شده است تا جایگاه و نقش ناحیه پیرامونی شهر را در ارتباط با شهر و توسعه آن تبیین کرده و با استفاده از توان های محیطی، اقتصادی، اجتماعی و کالبدی راهکارهایی ارائه شود که منجر به ارتباط سالم نواحی پیرامونی با شهر شبستر گردد به طوری که دو گانگی شهر و نقاط روستایی پیرامون آن از بین برود. روش تحقیق در این پژوهش پیمایشی است که با استفاده از مدلSWOT در پی شناخت وضع موجود، شناخت عملکردها، تعاملات و همچنین امکانات و محدودیت های شهر شبستر و ناحیه پیرامونی آن است. نتایج به دست آمده از تجزیه و تحلیل داده ها نشان دهنده نقش نواحی پیرامونی در توسعه شهر شبستر بوده است.
    کلیدواژگان: شهرهای کوچک، ناحیه پیرامون، توسعه، ناحیه، نقش یا کارکرد، مدلSWOT
|
  • Analysis of Rainfall Fluctuations in Ahar
    Pages 1-17
    Rainfall is the most variable climatic element. Spatial and temporal distribution because of its widespread use in agriculture، water resources، industry، the operation of dams and irrigation is important. According to the study of rainfall behavior in the Ahar area that is one of the important agriculture regions on North West of Iran; monthly rainfalls data of this station during statistical period (1965-2005) have been obtained from meteorological organization. To achieve research objectives، the methods of moving average، SPI index and graphical Mann-Kendal tests were used. Applications of the moving average annual rainfall data indicate an increase in rainfall phases (second half 1970) and lower (second half 1990)، respectively. Mann–Kendal test although volatility and the significant reduction trend in the amount of winter precipitation approved، but showed no significant trend in total precipitation for the period of most months، other seasons and a total annual precipitation. Also SPI method confirmed the tendency of regional climate trends toward shorter drought periods. Results of this research can support the programmers in confrontation with negative precipitation variations and also using of the climatic potentials of the region
    Keywords: Rainfall Fluctuations, Ahar, Mann, Kendal, Moving Average, SPI
  • Identification and Spatial Analysis of Suitable Substrates for Entrepreneurial Opportunities in Rural Tourism Case Study: Rural Areas of Varzegan County
    Pages 19-46
    Tourism and related opportunities are one of the best known strategies of rural development in the field of entrepreneurship. Opportunity identification is key component of the entrepreneurial process and one of the main factors in the survival and development. In this research we discus about process identifying entrepreneurial opportunities in rural tourism in Varzegan region. It includes collecting، classification and analyzing and modeling information related to tourism and entrepreneurship through GIS and MCDM. The result shows that rural areas of Varzegan region have suitable entrepreneurial opportunities for rural tourism
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurial Opportunities, Rural Tourism, Varzegan
  • Morphometry of Ahar Chay Meanders at Ozomdel Plain of Varzegan and Geomorphologic Impacts of Overflow
    Pages 47-61
    Fluvial forms are important subjects in geomorphology. With regards to energy in water flow، rivers can be considered as important morphogenetic factors. Rivers flow in different states on the earth surface. Overflowing of rivers causes geomorphologic features in bed، course and floodplain. The following items are studied in this research: 1) estimating maximum discharge in some sections of meanders، 2) forms of beds 3) forms of overflowed lands 4) features on the courses of river because of overflowing. Cutting، side erosion، and sedimentation after overflowing are most important problems which take place in meanders. Moreover of field studies and morphometries of channels in the laboratory aerial photos، geologic maps (S. 1:100000)، topographic maps (S. 1:250000) of the studying region through software such as ArcView، AutoCAD and Excel which are used for pursuing these aims. The results have shown that most of the cutting activities and channel changes are related to large periodical floods.
    Keywords: Morphometry, Geomorphology, Erosion, Overflow, Meander, Ozomdel Plain
  • Studying and Analyzing the Barriers of Implementing the Rural Guide Plans in the Rural Regions of Osko County (Case study: Sarin Dizaj Village)
    Pages 63-80
    Regarding the importance of rural development in the national development process of Iran، the government has been considered different approaches and strategies to achieve rural development goals in the recent years that one of the most important of them is rural guide plans. Despite initial objectives and programs of rural guide plans in order to achieve rural development in different regions of the country، it seems that preparing and implementing these plans have been encountered with numerous problems and obstacles in various dimensions caused to reduce the effectiveness and efficiency of the plans. Thus، the main question of the survey is، what barriers there are against preparing and conducting the guide plans in rural regions. In this respect، the main purpose of this descriptive- survey research was to study and analyze the barriers of implementing the guide plans in the rural regions of Osko County. The statistical population of the research consisted of 130 persons out of 213 households in the village that they were selected according to Krejcie & Morgan table and by simple random sampling technique. The data collection instrument was a questionnaire that its validity confirmed by a panel of experts. A pilot study was conducted to establish reliability of the instrument. Cronbach''s alpha coefficient for the scale of importance of the barriers of implementing the guide plan in the Sarin Dizaj village was equal to 0. 82. Collected data were analyzed using the SPSSWin18 software. The results of factor analysis revealed that six factors، namely، spatial-physical، administrative- financial، managerial، environmental، educational- cognitive and technical- timing، explain 68. 94 percent of total variances of barriers of implementing the rural guide plan in Sarin Dizaj village.
    Keywords: Rural guide plan, Barriers, Villagers, Sarin Dizaj village
  • Decision Making Based on Fuzzy and Analytical Hierarchy Process Methods in Environmental Capability Evaluation of Land for Development of Range Management Land Use
    Pages 81-93
    Various kinds of information applied for land use planning bring complexity to the process. Therefore، application of decision making methods، which may decrease such limitations during land use planning، is suggested. The aim of this study is environmental capability evaluation of the land، based on two methods of decision making including analytical hierarchy process (AHP) and fuzzy simple additive weighting (FSAW) in order to develop rangeland management of Gheshlagh dam watershed area (parcel A in Kordestan Province) in western Iran. The information was collected and classified into ecological and socio-economic variables. The classified variables were categorized and weighted on the basis of pair-wise comparison and fuzzy triangular function. Then، criteria layers were prepared and overlaid according to AHP and FSAW methods. The results showed that FSAW method is more precise and compatible to real nature of environmental issues when applied for land use planning purposes. Also according to the results we specified that eastern parts of the study area had higher suitability to develop rangeland management.
    Keywords: Environmental Capability Evaluation, Rangeland Management, Land Use, AHP, FSAW
  • The Explanation of Population Flows Network in the Firouzkooh Township
    Pages 95-110
    Conformity of human with natural has led to the formation of network of population movements in valleys and mountain areas of the Firouzkooh Township. Capacity and elasticity of population retention in the study area is a function of ecological، economic and social. Key questions are factors and outcomes affecting in network of population flows in the Firouzkooh Township. The methodology is exploratory، descriptive and analytical. The data is derived from 25 villages and 436 households in the sample of operation. The samples selected based on a formula taking Cochran and far away، nearby villages and the town of Firouzkooh each other. Based on survey results، the population flows of Firouzkooh Township are rotation، multi-place and episodic. Jobs and climatic factors were dominant in the formation of the spatial network. Other factors also are: lack of facilities، leisure، visiting relatives، monitoring properties and assets، tribal history، insufficient income، and living life، following the occupation and education of children، sickness، silence and peace، prosperity and failure. Consequences of spatial network are also circular immigration، construction of second homes، and tourism functionality extension.
    Keywords: Population Flows, Season Households, Job, Climate, Firouzkooh Township
  • An Evaluation of Public Low Income Housing Policies in Iran (The Case of Zanjan City)
    Pages 111-128
    Housing sector is known as the most important part of development in any society. Providing adequate and acceptable housing for all the fast growing urban population has always been and still is a big challenge in developing countries such as Iran. For this، the main goal of this paper is to evaluate the low income public housing policies in the city of Zanjan for the purpose of highlighting the merits and dismerits. For the analysis of results، the SPSS software and documentary as well as field works have been used. By applying Cochran formula، the reliability of the questionnaires has been estimated in about of 0. 71، which indicate that the questions of questionnaire have designed appropriately. Findings show that the public housing policies paid little attention to the social and economic characteristics of low income families and this has affected its success to some extent. By results of this study، we can argue that the policies have positively affected informal settlements and decreased the number of outskirt settlements between the years 1996 and 2006. In addition، Housing projects in terms of land use patterns and responding to the needs of families were essentially appropriate and successful.
    Keywords: Public Policies, Housing, Low income Groups, Zanjan City
  • The Study of Effective Factors in Urban Neighborhoods Security (Case: Tehran, North Janat Abad Neighborhood)
    Pages 129-147
    In the process of making urban environment suitable، it is necessary to create spaces that have been adapted to today’s needs، as well as having requisite elements of executing security and being organized to adjust with modern technology. Recently valuable attention has been paid to the security in our country as it’s practical consequences is to be gradually perceived، but no decision has been made to respond whole of the field security. This study was done with the purpose of studying urban neighborhoods security improvement in the north Janat Abad neighborhood in Tehran. The aim of this research is to identify the effective factors on the security of the people living in north Janat Abad neighborhood. From this base، the degree of security with creation of experimental model of security assessment (value tree) and surveying in 3 levels of functional، physical and social aspects is evaluated. Using questionnaire technique for collected data of 314 statistical samples we also used SPSS software for analysis of the data. According to the results، the variables relationship with «amount of security in north Janat Abad neighborhood» in 3 levels «functional»، «physical»، «social» have been proved. Between variables، identity of the neighborhood was the most effective factor on the degree of security of the area under study
    Keywords: Security, Urban Spaces, Neighborhoods, Safe City
  • Comparative Study of Practical Methods for Reducing the Vulnerability of the Earthquake in Iran and the World
    Pages 139-177

    Earthquake is known as one of the most destructive natural phenomena that causes a wide range of disasters: irrespective of the economic losses that are inflicted on the city, and in a smaller scale on the citizens, the human losses, and also the psychological problems caused by the death of the relatives, homelessness and insecurity are all known as a crisis caused by earthquake. Since it is impossible to prevent earthquake, we should look for proper approaches to confront this phenomenon. More importantly, surveying the features and the characteristics of the cities should be carried out as the basis of preventive actions towards earthquake because if we suppose the seismic intensity to be equal, it’s the urban features and structures that can change a natural phenomenon to a human catastrophe. The present article aims to survey the most significant global and national experiences related to decreasing the vulnerabilities to earthquakes, and also re-defining the set of urban-designing approaches in order to reduce damages of earthquakes. Based on the given data, the research method is qualitative and attributive. The results show that the global experiences put emphasis on city texture, including open spaces, the connection network, and physical structures, while in Iran, irrespective of the studies by the JICA group, most of the assaying and damage-decreasing modeling cases have been performed in terms of single-structures and the social features have been ignored. Finally, we should say that, just in the circumstances that we set the plans of “urban-safety against earthquake” as a goal in all the stages of planning, especially the urban planning programs, we would be able to reduce the vulnerability of the cities toward seismic problems.

    Keywords: Earthquake, Vulnerability, Urban Planning, Global studies
  • Using Landscape Spatial Metrics and Remote Sensing Data for Spatio-Temporal Urban Land Use/Cover Changes Analysis, A Case Study of Ardebil Municipality
    Pages 179-196
    In various parts of our country observed environmental changes can have extensive unforeseen ramification. The objective of this research were to map and determine the nature، extent and rate of changes and to analyze the spatio-temporal land use/cover change patterns and fragmentation that has occurred in Ardebil Municipality. Multi-temporal satellite images (TM1988، ETM+ 1998 and IRS2007) and required thematic maps were acquired and land cover maps for 1988، 1998 and 2007 were generated and change detection analysis was performed. Distinct changes have occurred on the land use/cover. Built up areas increased from 2241. 2 ha (10. 59%) to 3310. 9 ha (15. 64%) from 1988-1998 and to 4504. 5 ha (21. 27%) in 2007. While non-built-up area (water bodies، irrigated and non-irrigated crops، pastures and bare soils) decreased from 89. 4% to 84. 36% and 87. 73% respectively. The rate of change was +5. 3% for built up areas. The spatial metric calculation e. g.، number of patch (NP)، large patch index (LPI)، mean patch size (MPS) and percentage of landscape (PLAND) revealed a continued growth in the built up surface and Three stages (i. e. diffusion، coalescence and scale up) can be seen in built up areas in Ardebil municipality and Rapid urban growth was contiguous to the historical urban core with middle fragmentation.
    Keywords: Land Use, Cover, Spatial Metrics, Remote Sensing, GIS, Ardebil
  • Estimation of Travel Demand Modeling (BRT) With ArcGIS Bases in Tabriz
    Pages 197-211
    Travel demand for forecasting is one of the most important components in the transportation planning. Therefore، in transportation planning، travel demand for forecasting is needed. The traditional model of comprehensive transportation system، anticipates the process in four stages، in which travel demand is distinct from other similar models and actual interaction between the various stages are not considered. Travel demand is estimated at less Holistic، through other models such as regression models and model predictions. This paper presents an applied approach to travel demand forecasting model based on promises available in the GIS environment. Resolution models are presented، based on travel demand in walking distance of 500 meters BRT stations will be assessed. Principles and data models used to describe the appropriate model based on data in a GIS framework to model implementation is developed. Finally، a case based on travel demand forecast model output in Tabriz، the negative exponential model based on access to the estimated logistic model with an estimated 250966 and 268892 people a day، the travel demand Metropolis Tabriz BRT stations based on specific needs has been suggested based on these results is presented.
    Keywords: GIS, Travel Demand, Access to Stations, BRT, The Implementation Process
  • Evaluation of Role of Surrounding Areas in Small Cities Development (Eig Shabestar)
    Pages 219-231
    Popular view of the development in the past ignorant to the distribution of special possibilities and under-constructions in different grounds in proportion with special capabilities of each region has formed present face of central cities. On the other hand، because of the problems such as savings arising from scale of possible attention and presentation of services and possibilities for each one of rural areas is not possible in action that will cause severity of communications between surrounding rural areas with central city for removing economic، social and service necessities. In present research we have tried to determine place and role of surrounding areas concerning with city and its development، with the use of environmental، economic، social and physical powers present methods which results in safe communication of surrounding areas with Shabestar. In this research، analytic method is descriptive–analytical using SWOT model، we tried to know the existing state of affairs، operations and actions and also possibilities and limitations of Shabestar and its surrounding area. Acquired results from data analysis have shown the role of surrounding areas in Shabestar development.
    Keywords: Small Cities, Surrounding Area, Development, Region, Output SWOT Model